Witbier zabutelkowany, pojechał na konkurs birofilia Szybka degustacja ukazała świetny, morelowy smak, zobaczymy co będzie jak trochę dojrzeje.
Następne piwo to styl Hefe-Weizen:
Zasyp:
słód pszeniczny - 3kg,
słód pilzneński - 2kg
Zacieranie:
43* Ferulikowa - 20 min.
10* Białkowa - 10 min.
62* Maltozowa - 50 min
72* Dekstrynująca - 20 min
Chmielenie (80 min):
Lubelski - 25g na początku,
Lubelski - 15g 20 min. przed końcem,
Lubelski - 10g 10 min. przed końcem.
Do fermentacji użyję gęstwy z wita.
Następne piwo to styl Hefe-Weizen:
Zasyp:
słód pszeniczny - 3kg,
słód pilzneński - 2kg
Zacieranie:
43* Ferulikowa - 20 min.
10* Białkowa - 10 min.
62* Maltozowa - 50 min
72* Dekstrynująca - 20 min
Chmielenie (80 min):
Lubelski - 25g na początku,
Lubelski - 15g 20 min. przed końcem,
Lubelski - 10g 10 min. przed końcem.
Do fermentacji użyję gęstwy z wita.
Comment