TeDy`s WARzone

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #31
    Witbier zabutelkowany, pojechał na konkurs birofilia Szybka degustacja ukazała świetny, morelowy smak, zobaczymy co będzie jak trochę dojrzeje.
    Następne piwo to styl Hefe-Weizen:
    Zasyp:
    słód pszeniczny - 3kg,
    słód pilzneński - 2kg

    Zacieranie:
    43* Ferulikowa - 20 min.
    10* Białkowa - 10 min.
    62* Maltozowa - 50 min
    72* Dekstrynująca - 20 min

    Chmielenie (80 min):
    Lubelski - 25g na początku,
    Lubelski - 15g 20 min. przed końcem,
    Lubelski - 10g 10 min. przed końcem.

    Do fermentacji użyję gęstwy z wita.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Na jakich drożdżach robiłeś witka? Do weizena muszą koniecznie być drożdże dedykowane do takiego właśnie gatunku piw, natomiast do witka takie drożdże absolutnie nie pasują, a piszesz, że gęstwą zadasz...

      Po drugie: po co tyle chmielenia dla aromatu? Weizen nie powinien posiadać aromatu chmielowego.

      Oczywiście nie zabraniam eksperymentów, a wręcz zachęcam, ale w razie czego to nie będzie to piwo podpadające pod wymieniony przez Ciebie gatunek.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #33
        Piwo raczej chciałbym zrobić jak najbliższe oryginałowi, zatem:
        40g na początku i 10 na 15 min przed końcem będzie wystarczające Twoim zdaniem?

        Gęstwa po Breferm Blanche, nada się?
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • TeDy_beer
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.06
          • 283

          #34
          Czytam, czytam i wyczytałem, że niemieckich weizenów nie chmieli się w ogóle dla aromatu, więc może tak 45g lubelskiego na początku i gotować 60 min?
          AMEN i :stout:
          Browar Domowy Małe Ale
          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
            Czytam, czytam i wyczytałem, że niemieckich weizenów nie chmieli się w ogóle dla aromatu
            Przecież właśnie to napisałam - nie posiada aromatu chmielowego=nie chmieli się dla aromatu.


            Jeśli masz granulat, to daj nie więcej niż 25-30 g na 60 minut.

            Brewferm Blanche nie nadaje się do weizena - nie otrzymasz zamierzonego efektu. Z suchcieli WB 06 i Mauribrew Weiss (choć piwa na tych drugich nigdy nie próbowałam, może ktoś potwierdzi, że dają radę?)
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Brewferm Blanche nie nadaje się do weizena - nie otrzymasz zamierzonego efektu. Z suchcieli WB 06 i Mauribrew Weiss (choć piwa na tych drugich nigdy nie próbowałam, może ktoś potwierdzi, że dają radę?)
              Na piwo.org zdania są podzielone, ale wszyscy zwracają uwagę, że MauriBrew słabiej odfermentowują.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                Na piwo.org zdania są podzielone, ale wszyscy zwracają uwagę, że MauriBrew słabiej odfermentowują.
                Słabiej w porównaniu do WB06? No to chyba dobrze, bo WB ponoć wyżerają wszystko, łącznie z fermentorem
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • TeDy_beer
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.06
                  • 283

                  #38
                  Nowe pomysły do dyskusji z szanownym gronem.
                  American Stout:
                  Zasyp 5 Kg
                  Pale Ale 3,8KG/76%
                  Caraaroma 0,75kg/15%
                  Czekoladowy 0,25kg/5%
                  Palony Jęczmień 0,2kg/4%

                  Chmiel
                  Simcoe 20g (goryczka)
                  Willamette 15g (aromat)
                  Palisade 15g (aromat)
                  Planowane EBU: ~35, Brzeczka nastawna: ~15 Blg
                  -------------------------------------------------------------------
                  American Pale Ale
                  Zasyp 5kg
                  Pale Ale 2,35kg/65%
                  Caraaroma 0,5kg/10%
                  Carahell 0,75/15%
                  Biscut 0,5kg/10%

                  Chmiel
                  Chinook 20g
                  Centenial 12g
                  Athanum 12g
                  Glacier 12g
                  Planowane EBU: ~35, Brzeczka nastawna: ~15 Blg
                  -------------------------------------------------------------------
                  Hefeweizen
                  Zasyp 6,5Kg
                  Pszeniczny 4,5kg/69%
                  Pilzneński 2kg/31%

                  Chmiel
                  Hallertauer Mittelfrüh 30g
                  Palnowane EBU: ~15 Brzeczka nastawna: ~12 Blg
                  -------------------------------------------------------------------
                  Stouta i Pale Ale chcę fermentować drożdżami Wyeast XL 1056, pytanie co pierwsze a co drugie powinno być fermentowane? Czytałem, ze wyższe alkoholowo piwa powinny być ważone gęstwa z niższych alkoholowo. Czy jest jeszcze jakieś inne kryterium, gdyż oba piwa zawartością alkoholu wiele się różnić nie będą?
                  Jak zacierać? Myślę nad jedno temperaturowym w przypadku PA i Stouta.
                  Last edited by TeDy_beer; 2012-06-25, 05:27.
                  AMEN i :stout:
                  Browar Domowy Małe Ale
                  Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                  Comment

                  • TeDy_beer
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.06
                    • 283

                    #39
                    Po dalszej analizie dziś w garze Hefeweizen. Wyszła mi taka receptura:
                    pszeniczny 5kg 68%
                    pilzneński 2kg 27%
                    Carahell 0,35kg 5%

                    Hallertauer Mittelfrüh 34g całość oczywiście na początku 60 minutowego gotowania

                    Zaceranie:

                    1.p Ferulikowa 25min
                    2.p Maltozowa 50min
                    3.p Dekstrynująca 30min
                    Last edited by TeDy_beer; 2012-07-01, 13:15.
                    AMEN i :stout:
                    Browar Domowy Małe Ale
                    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                    Comment

                    • TeDy_beer
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.06
                      • 283

                      #40
                      Ala w Ameryce

                      Kolejne piwo 'popełnione'. Tą razą American Pale Ale.
                      Pale Ale 4,3 kg - 86%
                      Caraaroma 0,3 kg - 6%
                      Carahell 0,3 kg - 6%
                      Biscut 0,1 kg - 2%

                      Zacieranie: 66-67 st. C przez godzinę
                      Gotowanie - 60 min
                      Chinook 26g - na początku
                      Athanum 20g - 45 min.
                      Glacier 23g - 50 min.
                      Centenial 20 - 60 min.

                      wyszło około 22 litrów 14,5* BLG.

                      Drożdże Wyeast American Ale I i niestety problem, aktywator odpowiednio wcześniej uruchomiony czekałem paręnaście godzin i lekko spuchł, dodałem do startera około 6*Blg i po parunastu godzinach dalej nic. Czekam więc cierpliwie potrząsając co chwilę starterem, nie ukrywam, że pokładam wielkie nadzieje z tymi drożdżami, mam nadzieję że się nie rozczaruje.
                      AMEN i :stout:
                      Browar Domowy Małe Ale
                      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #41
                        Zadaj już teraz brzeczkę i się nie martw. Będzie dobrze
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • TeDy_beer
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.06
                          • 283

                          #42
                          No właśnie, że się martwię czytając opowieści o starych drożdżach, które nie startują i do zlewu wylewać trzeba chyba, że te tak mają, ze wolno startują?
                          AMEN i :stout:
                          Browar Domowy Małe Ale
                          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #43
                            Nie mają tak, jak są dobrze przygotowane. Trzeba się z nimi obchodzić jak z Propagatorami, to znaczy roztłuc parę dni wcześniej i normalny duży starter zrobić jak się ożywią.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • TeDy_beer
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.06
                              • 283

                              #44
                              Oczywiście zmartwiony zacząłem kombinować już. Mam praktycznie zrobione mieszadło magnetyczne, pomyślałem, że to jedyna szansa, żeby starter ruszył. No i jak zwykle bywa okazało się, że cierpliwość w cenie jest. Dziś rano coś mnie tknęło i zmierzyłem BLG startera, a tam 2* Oczekiwałem jak po starterze z poprzednich drożdży piany i bulgania, a tu albo szybko to minęło, albo efektów wizualnych zabrakło. Starter zadałem do brzeczki i ruszyła niemal od razu
                              Nie ma tego złego, mieszadło i tak się przyda.
                              AMEN i :stout:
                              Browar Domowy Małe Ale
                              Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                              Comment

                              • TeDy_beer
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.06
                                • 283

                                #45
                                AS w rękawie.

                                Dziś na gazie American Stout, a raczej moja interpretacja stylu
                                Słód Pale Ale 4,19 kg 75%
                                Słód Caraaroma 0,77 kg 14%
                                Słód Czekoladowy 0,25 kg 5%
                                Jęczmień Palony 0,20 kg 4%
                                Płatki Owsiane 0,15 kg 3%

                                Zacieranie: 65-66 st. C przez półtorej godziny, po godzinie próba jodowa pozytywna.
                                Gotowanie - 60 min
                                Na początku Chinook 16 g
                                15 min pk Palisade 31 g
                                0 min Willamette 40 g

                                Wyszło około 22 litrów, jeszcze nie wiem ile BLG. Przygotowuje starter z drożdży z poprzedniej warki. Brzeczka wygląda obiecująco, czarna z brązowymi prześwitami lekka spalenizna z nutą kawową.
                                AMEN i :stout:
                                Browar Domowy Małe Ale
                                Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X